Marketing digital de bibliotecă. Atelier interactiv cu Raluca Șteblea (realizat prin intermediul România EduCaB).
Atelierul a fost dedicat bibliotecarilor din biblioteci publice și școlare. Au participat 140 de bibliotecari din întreaga țară.
A fost o întâlnire extrem de interesantă, în urma căreia ne-au fost împărtășite informații prețioase și utile, pregătindu-ne pentru promovarea serviciilor de bibliotecă, pe care le oferim "consumatorilor" (utilizatorilor) bibliotecii din comunitatea noastră.
Marketingul de bibliotecă este vital pentru a menține utilizatorii și potențialii consumatori informați și educați cu privire la resursele și serviciile care corespund nevoilor și intereselor lor.
Sunt necesare abilități eficiente de marketing pentru a crește gradul de conștientizare a valorii bibliotecii și pentru a-și extinde baza de utilizatori.
Social Media joacă un rol crucial în conectarea oamenilor și dezvoltarea relațiilor. Este o conversație între oameni, consumatori de conținut, voci de comunități și branduri prin intermediul principalelelor platforme de socializare: Facebook, Instagram, Twitter, LinkedIn, WordPress, Pinterest, YouTube, Snapchat și Clubhouse.
În cadrul acestui atelier am înțeles ce înseamnă și cum funcționează astăzi marketingul digital. Am dezvoltat abilități creative de a scrie conținut de calitate, de a livra informații semnificante pentru publicul nostru și de a administra pagini de social media care să sprijine o comunitate.
Cu acestă ocazie am înteles cât de important este să fim constanți în ce comunicăm și cum comunicăm. Este important să găsim formula ideală, să ne creăm o strategie pentru ajunge la grupul țintă.
Postările de impact pot conține: fotografii bune (rezoluție bună), colaje, texte cu caractere mari și sloganuri.Este importantă și ora când postăm (de regulă dimineața).
Deci Marketingul Digital este vital pentru a menține utilizatorii informați și educați cu privire la resursele și serviciile care corespund nevoilor, intereselor.
Pentru aceasta sunt necesare abilități digitale. Bibliotecarul trebuie să învețe permanent. Trebuie să îmbine rolul biblioteconomic (de imprumut documente, Catalogare, Clasificare etc) cu cel de livrare de conținut. Bibliotecile trebuie să se regândescă păstrând aceleași principii, iar rolul bibliotecarului se referă la explorare, creare și împărtășire de conținut.