luni, 5 aprilie 2021

Marketing Digital de bibliotecă

 


Marketing digital de bibliotecă. Atelier interactiv cu Raluca Șteblea (realizat prin intermediul România EduCaB).
Atelierul a fost dedicat bibliotecarilor din biblioteci publice și școlare. Au participat 140 de bibliotecari din întreaga țară.
A fost o întâlnire extrem de interesantă, în urma căreia ne-au fost împărtășite informații prețioase și utile, pregătindu-ne pentru promovarea serviciilor de bibliotecă, pe care le oferim "consumatorilor" (utilizatorilor) bibliotecii din comunitatea noastră.
Marketingul de bibliotecă este vital pentru a menține utilizatorii și potențialii consumatori informați și educați cu privire la resursele și serviciile care corespund nevoilor și intereselor lor.
Sunt necesare abilități eficiente de marketing pentru a crește gradul de conștientizare a valorii bibliotecii și pentru a-și extinde baza de utilizatori.
Social Media joacă un rol crucial în conectarea oamenilor și dezvoltarea relațiilor. Este o conversație între oameni, consumatori de conținut, voci de comunități și branduri prin intermediul principalelelor platforme de socializare: Facebook, Instagram, Twitter, LinkedIn, WordPress, Pinterest, YouTube, Snapchat și Clubhouse.
În cadrul acestui atelier am înțeles ce înseamnă și cum funcționează astăzi marketingul digital. Am dezvoltat abilități creative de a scrie conținut de calitate, de a livra informații semnificante pentru publicul nostru și de a administra pagini de social media care să sprijine o comunitate.
Cu acestă ocazie am înteles cât de important este să fim constanți în ce comunicăm și cum comunicăm. Este important să găsim formula ideală, să ne creăm o strategie pentru ajunge la grupul țintă.
Postările de impact pot conține: fotografii bune (rezoluție bună), colaje, texte cu caractere mari și sloganuri.Este importantă și ora când postăm (de regulă dimineața).
Deci Marketingul Digital este vital pentru a menține utilizatorii informați și educați cu privire la resursele și serviciile care corespund nevoilor, intereselor.
Pentru aceasta sunt necesare abilități digitale. Bibliotecarul trebuie să învețe permanent. Trebuie să îmbine rolul biblioteconomic (de imprumut documente, Catalogare, Clasificare etc) cu cel de livrare de conținut. Bibliotecile trebuie să se regândescă păstrând aceleași principii, iar rolul bibliotecarului se referă la explorare, creare și împărtășire de conținut.









joi, 1 aprilie 2021

Bibliotecari pentru mâine - 25 martie , ziua a II-a


Fundația Progress, în parteneriat cu Institutul Goethe București, a organizat evenimentul online „Bibliotecari pentru mâine”, pe 24 și 25 martie 2021, între orele 10:00 – 13:00.
Cuvântul de deschidere al evenimentului l-a avut Claudia Șerbănuță de la Fundația Progress, specialist în relația cu bibliotecile publice.
Invitat special în data de 24 martie a fost Dr. Hannelore Vogt, director Biblioteca Publică Köln, unul dintre cele mai mari sisteme de bibliotecă din Germania și a susținut o dezbatere pornind de la discursul ei prezentat în cadrul Occupy Library 2020.
Participarea a fost gratuită.
În cea de-a doua zi am participat la două sesiuni ,,Povești cu tâlc în educația adulților", ,,Ghidul cercurilor de învățare"- Resurse și lecțíi de învățare susținute de Camelia Crișan - Cercetător Fundația Progress.
D-na Camelia a afirmat: ,,În centrul bibliotecilor trebuie să fie învățarea pe tot parcursul vieții", ne-a prezentat resurse , unde găsim cursuri online gratuite (www.p2pu.org), cum pregătim mai bine cercurile de învățare.
Au mai avut loc  alte două sesiuni în același timp. 
Despre ludic în serios – dr. conf. univ. Lidia Kulikovski, Director adjunct, Departament Cercetări și Inovații, Biblioteca Municipală B.P. Hașdeu, a fost ultima prezentare din cadrul conferinței „Bibliotecari pentru mâine”, un eveniment profesional susținut de Fundația Progress, în parteneriat cu Institutul Goethe București.
Cu acest prilej, am aflat despre cea mai recentă lucrare publicată de Biblioteca Municipală B.P. Hașdeu, Ludicul în activitatea bibliotecii publice. Vademecum pentru bibliotecari, elaborată de dr. Lidia Kulikovski; o lucrare ce relevă valențele transformatoare ale activității ludice în bibliotecile publice, pe care o recomand cu căldură.
În pauza dintre sesiuni ne-am întîlnit cu bibliotecari din România și Moldova. Am avut plăcerea de a mă întâlni cu Luana Melania Butnariu, de la Biblioteca Județeană ,,George Barițiu" Brașov, Sectia de copii; Frîncu Carmen, bibliotecar Biblioteca ,,Dinicu Golescu" Pitești; Tintea Ramona, bibliotecar Tristeni Valea Doftanei și Purice Maria - Soroca, Chișinău. Am împărtășit provocări, experiențe, proiecte din activitatea noastră.
Iar la final am tras concluziile zilei. Graficianul Andrian Popa ne-a făcut o surpriză grafică.
Mulțumim echipei de la Fundația Progress care a făcut posibilă această oportunitate!