vineri, 23 mai 2014

Articol publicat in revista Agora, 2009

Articolul a fost publicat in revista Agora, iar situatia descrisa acolo nu a suferit mari modificari. Desi avem Biblionet in judet, avem si mai multe biblioteci comunale inchise - nu neaparat din cauza crizei financiare, mai degraba din cauze socio-umane sa zicem. Decizii ale politicienilor locali care muncesc, nu gandesc...


Biblioteca sătească între tradiţie şi noutate

      Ieşisem din localitate şi mergeam paralel cu digul de la malul Dunării într-o zi însorită de primăvară, pădurea se vedea în faţa maşinii şi dintr-o dată am frânat brusc . Cu ochii la combinaţia apă-verde crud-lumină uitasem unde eram şi surpriza gata să muşte din miezul zilei se afla chiar în mijlocul drumului : cai lâncezind la umbră, mulţi cai şi mânji luaseră în stăpânire drumul prin tunelul verde. Când m-am apropiat încet după ce oprisem maşina s-au uitat mândri, au pufnit un pic şi au continuat să fie, ignorându-mă total. Blocat de frumuseţea lor, de senzaţia că unicitatea momentului ar trebui să conteze undeva, nu ştiu exact în ce sens, am luat o pauză de admiraţie. Privindu-i minute şi minute în şir, privind pădurea şi lumina şi apa veşnic curgătoare încercam să mă rup de realitatea mea şi să înţeleg – ce? Evident că n-a fost nicio revelaţie, pur şi simplu m-am lăsat pătruns de frumuseţe şi arome crude şi mi-am spus că trebuie să-mi fac timp odată să mă gândesc la cum ar fi dacă...
   ... Dacă am încerca să fim frumoşi şi liberi, mândri şi imuni la rău şi urât...
Şi dacă am putea să renunţăm la complicaţiile (in)utile ale civilizaţiei moderne – maşini, calculatoare, televizoare, telefoane mobile ori politică şi politicieni, presă de soi sau nu, comerţ modern şi neliniştit şi tot aşa. Cum ar fi oare? Doar un exerciţiu de imaginaţie nu ne poate afecta prea mult, putem încerca. La ce nu aş putea renunţa din „minunile” traiului urban ştiu, am ştiut totdeauna – la cărţi.
  Bine-bine, veţi spune, dar cărţi poţi găsi şi în afara Oraşului! Doar pentru asta „s-au inventat” bibliotecile!
  Da, aşa e, acolo unde au fost oameni care să citească au apărut şi bibliotecile. Acolo unde a existat nevoia de carte, unde au existat comunităţi şi oameni conştienţi de importanţa accesului liber la carte şi la cultură în general s-au înfiinţat şi s-au dezvoltat biblioteci cu servicii orientate spre nevoile informaţionale ale comunităţii respective. Dezvoltarea durabilă a unei comunităţi presupune şi accesul liber la informaţie, la carte, la cultură – şi cu atât mai mult atunci când ne referim la o comunitate rurală în care oamenii au venituri reduse se pune problema ofertei de servicii publice în învăţământ şi cultură.
   Ce putem spune despre bibliotecile publice săteşti în anul 2009, unde se situează ele şi cum rezistă asaltului modernităţii ori dezinteresului crescând al unor întregi categorii de cititori potenţiali?
  Voi reda în continuare câteva aprecieri dintr-un raport de specialitate care viza tocmai activitatea bibliotecilor comunale în anul 2008 :
    „Bibliotecile comunale din judeţul Constanţa se confruntă cu aceleaşi probleme care se regăsesc în sistem şi la nivel naţional : subfinanţare, dezinteres din partea autorităţilor locale, grad foarte scăzut de înnoire a colecţiilor, locaţii improprii, pierderea progresivă a utilizatorilor şi scăderea alarmantă a indicilor specifici de activitate.
   Cu unele excepţii notabile, marea majoritate a bibliotecarilor comunali au delegare de sarcini şi desfăşoară alte activităţi în primăriile respective, acest lucru afectând grav programul de funcţionare al bibliotecii şi imaginea acestei instituţii în comunitate.
  Există un număr de 8 comune care nu au bibliotecă organizată (majoritatea nou înfiinţate). Ca urmare a desfiinţării postului de bibliotecar nu au activitate bibliotecile din 7 comune, iar în 4 comune nu mai există sediu pentru desfăşurarea activităţii de lectură publică (schimbarea destinaţiei spaţiilor respective).
  Fără o implicare a comunităţii şi fără accesul la informaţii, la comunicarea modernă, la carte va exista fără îndoială un decalaj important şi în continuare între mediul rural şi mediul urban, iar egalitatea de şanse şi un trai civilizat vor rămâne doar nişte vorbe frumoase pentru mulţi dintre concetăţenii noştri. Ca să nu mai vorbim şi de accesul copiilor de la ţară la cultură, la informaţii şi la instruire de calitate...
  Generaţiile următoare vor aprecia la adevărata valoare eforturile tuturor celor implicaţi în crearea acelor adevărate porţi către cunoaştere şi cultură care se doresc a fi bibliotecile publice în era informaţiei digitale.”
    Pare destul de trist acest peisaj, dar să încercăm să vedem şi partea plină a paharului : există şi biblioteci frumoase, şi bibliotecari destoinici. Ca peste tot, omul sfinţeşte locul. Despre acele locuri şi acei oameni vă voi povesti mai departe.
   Comuna Nicolae Bălcescu are o bibliotecă modernă şi aceasta datorită în primul rând unui om cu totul special, bibliotecara Floarea Lăzărescu. Faptul că de aproape 20 de ani biblioteca a crescut şi s-a dezvoltat ca un pom bine îngrijit, că oricine intră aici e impresionat de curăţenia şi ordinea tip farmacie, că este prima bibliotecă de ţară dotată cu calculator şi program specializat de evidenţă a publicaţiilor, iar mai nou beneficiază şi de un site propriu de prezentare a serviciilor specifice – toate acestea ne fac să fim mândri de colega noastră şi de realizările dânsei. Nu în ultimul rând menţionăm şi faptul că d-na Lăzărescu s-a angajat cu mare încredere în proiectul „Monographica”, demarat şi coordonat de Biblioteca Judeţeană „Ioan N. Roman”, realizând documentarea la toate sursele scrise locale şi regionale, ca şi un mare număr de chestionare etnografice prin intervievarea bătrânilor satului. Şi toate acestea cu o mare modestie, cu ambiţia şi vocaţia asumată a unui caracter deosebit care a putut anticipa beneficiile pe termen lung pentru concetăţenii săi a eforturilor depuse zi de zi, an de an, fără să aştepte recompense sau recunoaşteri de orice fel, pur şi simplu din convingerea că lucrul bine făcut rămâne.  Rămâne şi în sufletele celor care deschid ochii pe o carte... O caldă îmbrăţişare şi urări de însănătoşire grabnică, doamna Floarea! Vă aşteptăm să finalizăm monografia comunei dumneavoastră împreună.
   Cele mai frumoase gânduri se îndreaptă şi spre ceilalţi oameni care şi-au legat destinul de biblioteca pe care o coordonează : d-na Cristina Telehoi de la Cobadin, d-na Elena Avrămescu de la Mereni, d-na Georgeta Cîlţa de la Corbu, d-na Luigia Cazan de la Mircea Vodă, d-na Luminiţa Cioroiu de la Cumpăna,   d-na Aurelia Crăciun de la Aliman, d-na Garofiţa Gâscă de la Agigea, d-na Ana Gabor de la Târguşor, d-na Doina Oltiniceanu de la Chirnogeni, d-na Mia Alexandru de la Saraiu, d-na Antoaneta Mocanu de la Tortoman. Cu doamnele bibliotecare din comunele Mircea Vodă şi Aliman vom finaliza anul acesta monografiile – primele două dintr-o lungă serie sperăm -, iar bibliotecile care au mai finalizat documentarea monografică în „primul val” se disting şi prin activitatea deosebită, la Cumpăna, Mereni şi N. Bălcescu putem spune că avem, ca şi în primele două comune evidenţiate, bibliotecari şi biblioteci model. Nu putem să nu menţionăm prima ludotecă (spaţiu special amenajat pentru copiii preşcolari şi şcolari mici) din mediul rural în care a investit multă muncă şi pasiune d-na Luigia Cazan, bibliotecara din Mircea Vodă; vom menţiona cu dragă inimă şi primele filiale săteşti ale bibliotecilor comunale, filiale deschise la şcoala din Viişoara (com. Cobadin) şi la şcoala din Vadu (com. Corbu), copiii din localităţile respective beneficiind acum de cărţi adecvate vârstei prin grija doamnelor bibliotecare Cristina Telehoi şi Mariana Stoica din Cobadin şi a doamnei Georgeta Cîlţa din Corbu. Nu în ultimul rând menţionăm şi prima bibliotecă comunală înfiinţată în secolul 21 într-una dintre cele mai tinere comune ale judeţului, Costineşti.
  Cine nu şi-ar bucura sufletul participând la acţiunile culturale direcţionate către copiii satului, văzănd cu câtă dragoste şi căldură se apropie de cei mici doamna Garofiţa Gâscă de la biblioteca „Emil Cioran” din Agigea sau doamna Mia Alexandru de la biblioteca din Saraiu?! Cine n-ar fi încântat de solicitudinea şi amabilitatea deosebite cu care te întâmpină doamnele bibliotecare din Cumpăna şi Tortoman sau de farmecul lecturii preluat şi transmis către cititori de către oameni deosebiţi ca d-na Ana Gabor la Târguşor ori d-na Doina Oltiniceanu la Chirnogeni?! Aceşti oameni fac cinste meseriei de bibliotecar şi comunităţii pe care o slujesc cu pasiune prin efortul constant de a se pune în serviciul lecturii publice acolo unde este tot mai greu de menţinut această activitate la un nivel profesional ridicat, în mediul rural. Şi asta în ciuda obtuzităţii multora dintre aceia care ar trebui să îi sprijine şi să înţeleagă misiunea lor, tocmai factorul administrativ fiind cel care perturbă cel mai mult activitatea curentă a bibliotecilor prin dezinteresul pentru dotarea materială şi înnoirea periodică a colecţiilor, prin delegarea de alte sarcini administrative în primărie ş.a.m.d. Descentralizarea şi autonomia în administraţia locală şi-au arătat de aceea neajunsurile în multe locuri în care decizia a ajuns temporar în custodia unora care s-au priceput foarte bine să ajute la desfiinţarea de biblioteci şi cămine culturale, la ruperea unor continuităţi benefice în plan spiritual pentru comunităţile respective.
   Ca o notă pozitivă remarcăm demersurile făcute în ultimii ani de Consiliul Judeţean Constanţa pentru renovarea şi reamenajarea căminelor culturale şi, implicit, a bibliotecilor din localităţile : Ostrov, Lipniţa, Cobadin, Mircea Vodă, Mereni, Comana, Crucea, Pantelimon, Corbu, Istria, 23 August, Săcele, Cerchezu, Pecineaga şi Târguşor. Sperăm ca acest program să continue cu reabilitarea tuturor clădirilor cu destinaţie culturală din satele şi comunele judeţului, iar odată ce vor fi finalizate să se înţeleagă necesitatea reluării activităţii la toate bibliotecile unde a fost întreruptă. Comunitatea respectivă va avea de câştigat pe termen lung, investiţiile în cultură şi învăţământ îşi culeg roadele peste ani, după cum se ştie, atunci când copiii de astăzi ne vor face să fim mândri de ei. Prin ochii lor, ai copiilor de azi, trebuie să ne proiectăm în viitor şi să ne gândim dacă ce facem noi acum va duce la un trai mai civilizat, la construirea unor oameni responsabili şi cu mintea deschisă. În ultimă instanţă este o problemă de opţiune : oferindu-le copiilor acces la instruire de calitate, la cultură şi la informaţie şi comunicare digitală vom alege un viitor mai bun şi pentru noi, nu doar pentru ei.
    Pentru că în ei stă tăria noastră, trebuie să acceptăm că aceşti copii sunt la fel de entuziaşti şi frumoşi indiferent că sunt din marile oraşe sau de la ţară. La acţiunile cultural-educative desfăşurate pe tot parcursul anului trecut în bibliotecile din judeţul nostru am admirat bucuria din ochii lor şi generozitatea cu care împărtăşesc această bucurie oricui vine în mijlocul lor. Un grup de copii interpretând o scenetă la Techirghiol, copiii din Cobadin recitând emoţionaţi versurile marilor noştri poeţi, cei din Topalu tremurând de nerăbdare să îşi înceapă intervenţiile în programul dedicat celor 90 de ani de la Marea Unire, entuziasmul cu care au participat la concursurile tematice dedicate celor 130 de ani de la revenirea Dobrogei la ţară copiii din Negru Vodă, Corbu, Agigea ori Mircea Vodă – toate acestea ne dau încrederea că suntem pe drumul cel bun. Nu trebuie decât să încercăm să le oferim tuturor cât mai multe oportunităţi de instruire şi dezvoltare armonioasă, reducând astfel decalajul evident care există la ora actuală între deschiderile culturale din marile oraşe şi oferta cultural-educaţională din comune, sate şi oraşe mici. Construind şi dezvoltând centre culturale şi biblioteci, dotând şcolile la nivelul maxim posibil, organizând centre publice cu acces liber la Internet pentru toţi cetăţenii comunităţii, oferind şi dăruind toate acestea celor din jurul nostru vom putea spune că într-adevăr lăsăm ceva semnificativ în urmă. Dragostea şi bucuria unui copil care primeşte în dar o carte, strălucirea aparte a celui care citind descoperă o întreagă lume sunt unele dintre cele mai frumoase satisfacţii dăruite nouă, bibliotecarilor, ca şi tuturor oamenilor deschişi către minunata vârstă a copilăriei.
     De aceea ne este greu să înţelegem cum pot unii lăsa în părăsire biblioteca sau căminul cultural, comunele Mihail Kogălniceanu, Ciobanu, Peştera, Ion Corvin, Valu lui Traian, Horia, Siliştea, Dobromir şi Mihai Viteazu „remarcându-se” la capitolul Aşa nu! . Dacă onorabilii diriguitori ai localităţilor respective pot privi împăcaţi în ochii copiilor lor, dacă e adevărat că „somnul raţiunii naşte monştri” este posibil ca peste ani aceştia să se întoarcă cu aceeaşi privire rece, marcată de dezinteres şi dispreţ, către cei care le-au limitat irevocabil accesul la dezvoltare prin cultură. Şi atunci va fi tare greu de explicat delăsarea şi nepăsarea faţă de nevoile culturale şi educaţionale ale unor întregi comunităţi, în dispreţul total al raţiunii şi al legilor chiar. Treziţi-vă până nu e prea târziu, există şi la voi copii avizi de cunoaştere, sunt şi acolo suflete care aşteaptă să crească frumos şi să dea mai departe darurile primite!
   Da, este adevărat că oamenii nu mai citesc ca altădată, este adevărat că problemele zilnice, televiziunea prin cablu ori jocurile pe calculator i-au îndepărtat pe cei mai mulţi de carte, de lectură. Dar este la fel de adevărat că trebuie să le oferim copiilor posibilitatea de a alege în cunoştinţă de cauză : bibliotecă publică trebuie să existe în orice localitate, copilul ştiind că poate oricând apela la serviciile gratuite oferite de aceasta. Opţiunea va fi a lor, iar noi ceilalţi nu avem decât să le oferim toate informaţiile necesare şi să le punem la dispoziţie elementele de bază pentru o creştere armonioasă.
   Personal, consider că fiecare om poate face acel exerciţiu de imaginaţie : cum ar fi o lume fără cărţi? Unii au încercat deja să îl pună în practică şi vă asigur că lumea lor e mult mai cenuşie, mai searbădă, şi-a pierdut din farmec. Şi de-ar fi numai atât...
    Şoseaua pietruită era plină de hârtoape, o luasem pe o scurtătură printre dealuri şi părea a fi un drum forestier părăsit, cu vegetaţie abundentă printre pietre şi cu şleauri pline de noroi. Praful ridicat se năpustea în vârtejuri, purtat de vântul uscat şi căldura era tot mai greu de suportat. Dar ajungând pe culmea dealului am văzut pădurea de salcâmi pe coasta opusă şi coborând nu am rezistat să nu opresc şi să mă bucur de liniştea câmpului de flori, de susurul calm al pârâului, de mirosul verdelui crud, de cântecul greierilor şi de toată frumuseţea aceea. Armonie, natură şi pace, mă gândeam cât de mărunt sunt faţă de veşnicia lor şi cum acel peisaj va fi acolo totdeauna chiar dacă nu vor fi ochi să îl admire.
Bând apă şi răcorindu-mă, m-am aşezat în iarbă şi am privit cerul, marele albastru. Da, e atâta frumuseţe în jurul nostru, doar să ne facem timp pentru ea, pentru noi...



                                                     Ştefan Pleşoianu
                                              Coordonator metodic
                                   Biblioteca Jud. „Ioan N. Roman” Constanţa


                                                   
   


 

luni, 12 mai 2014

BIBLIOTECI CONSTĂNŢENE: Proiect "Povestea bibliotecii mele"

BIBLIOTECI CONSTĂNŢENE: Proiect "Povestea bibliotecii mele": Povestea bibliotecii constănţene                                            Dezvoltarea oraşului Constanţa după primul război mondi...

BIBLIOTECI CONSTĂNŢENE: Proiect "Povestea bibliotecii mele"

BIBLIOTECI CONSTĂNŢENE: Proiect "Povestea bibliotecii mele": Povestea bibliotecii constănţene                                            Dezvoltarea oraşului Constanţa după primul război mondi...

Proiect "Povestea bibliotecii mele"

Povestea bibliotecii constănţene
                                   

    Dezvoltarea oraşului Constanţa după primul război mondial a impus necesitatea existenţei unei biblioteci publice şi autorităţile locale (primar Aurel Vulpe) au luat hotărârea înfiinţării acesteia în februarie 1931. La 9 iulie 1931 adresa Ministerului Culturii, semnată de Nicolae Iorga, cerea edililor de la malul mării „înfiinţarea unei biblioteci comunale înzestrată cât mai puternic cu tot felul de publicaţiuni, de care să se poată folosi de la ultimul absolvent de curs primar până la intelectualul cel mai recunoscut”.
    Deşi actul de naştere exista, biblioteca tomitană nu a putut funcţiona pentru public din lipsa spaţiului şi a finanţării. Abia în 1934 ea şi-a deschis porţile cititorilor într-un sediu închiriat de primărie de la familia poetului şi juristului Ioan N. Roman, pe strada Carol nr. 115 (azi Bd. Tomis). Cinci ani mai târziu, biblioteca avea peste 2200 de cititori înscrişi şi se dezvoltase prin achiziţii şi donaţii de cărţi şi periodice, inclusiv monografii tematice referitoare la spaţiul dobrogean.
    Războiul va întrerupe evoluţia organică a instituţiei. Bombardamentul sovietic din iulie 1941 distruge şi sediul bibliotecii, cărţile salvate fiind recondiţionate ulterior şi fiind baza noii biblioteci redeschise în clădirea primăriei în noiembrie 1943. După august 1944 ea îşi va înceta iarăşi activitatea, reorganizarea şi redeschiderea bibliotecii fiind posibile abia în ianuarie 1946, sub titulatura „Biblioteca Regională a Dobrogei”. Din noiembrie 1951 s-au legiferat atribuţiile metodice prin „Regulamentul bibliotecilor centrale şi regionale” şi prin Hotărârea Consiliului de Miniştri nr. 1542/1951, acte care impuneau controlul total al statului asupra circulaţiei tipăriturilor şi propaganda comunistă cu rol de formare şi educare a conştiinţei de clasă a cetăţenilor. 
    În 1953 biblioteca noastră deţinea circa 30.000 de volume şi înregistra 2030 de cititori; în 1955 colecţiile atingeau 40.000 de volume, iar numărul cititorilor stagna, ideologia partidului şi epurarea colecţiilor de autorii indezirabili staliniştilor de la putere părând contraproductive pentru lectura publică în primul deceniu de împliniri măreţe...
    Anul 1963 este cel al mutării bibliotecii constănţene în primul sediu amenajat pentru necesităţile unei biblioteci regionale moderne, în Bd. Republicii nr. 7 bis (azi Bd. Ferdinand). Se dezvoltă şi reţeaua de filiale de cartier, se elaborează şi primele instrumente bibliografice de informare. Ia fiinţă astfel serviciul Informare bibliografică locală, dezvoltat pe bazele vechiului serviciu de documentare. În 1968 existau în jur de 150.000 de publicaţii, iar în 1969 apare primul volum din „Bibliografia Dobrogei”. Devenită bibliotecă municipală după reorganizarea administrativ-teritorială din 1968, ea va căpăta statutul de bibliotecă judeţeană în urma Decretului nr. 703/1973, cu toate implicaţiile metodologice şi organizatorice consecutive.
     În 1976 biblioteca deţinea 300.000 de cărţi şi periodice. În 1980 sălile de lectură şi serviciile tehnice se mută într-un sediu nou, pe strada Muzeelor nr. 23, iar în vechiul sediu rămân secţiile de împrumut la domiciliu, colecţiile speciale şi secţia muzicală. La momentul mutării, instituţia înregistra un fond de 350.000 de publicaţii, 22.000 cititori înscrişi şi 500.000 de publicaţii consultate pe an. 
    După Revoluţia din 1989 asistăm la schimbări majore şi în viaţa bibliotecilor. Odată cenzura ideologică dispărută, se impune accesul liber la toate documentele bibliotecii şi se diversifică foarte mult sursele de achiziţii de publicaţii. În 1991, când se împlineau 60 de ani de la înfiinţare, biblioteca tomitană poseda 530.000 de unităţi bibliografice şi avea 30.000 de cititori înscrişi. Avântul impresionant al lecturii publice constănţene dădea cifra de un milion de publicaţii accesate la sediile centrale şi în cele cinci filiale de cartier.
    Procesul de automatizare a început în 1992, catalogarea informatizată a cărţilor fiind prioritară. Din 1996 a început procesul de informatizare computerizată şi pentru informarea bibliografică locală. Tot în 1996 se inaugura Biblioteca Britanică în clădirea bibliotecii judeţene din Bd. Ferdinand, cu sprijinul Consiliului Britanic şi al Ambasadei Marii Britanii.
    Retrocedarea sediului din strada Muzeelor către Arhiepiscopia Tomisului a impus necesitatea construirii unui sediu nou şi modern pentru biblioteca de la malul Mării Negre. Proiectul iniţial a fost demarat în 1991 şi a fost bazat pe o documentaţie riguroasă furnizată de directorul bibliotecii, Dumitru Constantin Zamfir. Lucrările au fost întrerupte de mai multe ori din lipsa finanţării, abia după 7 ani reuşindu-se finalizarea construcţiei din strada Mircea cel Bătrân nr. 104A. Deschiderea oficială a primului sediu de bibliotecă judeţeană construit în România după 1990 a avut loc la 1 Decembrie 1998, de Ziua Marii Uniri. Clădirea avea la inaugurare 5 săli de lectură, secţii de împrumut pentru adulţi şi copii, depozit general la subsol pentru cărţi şi periodice şi o aulă cu 150 de locuri. Acestea erau completate de spaţiile expoziţionale generoase din holurile de la parter şi etajele 1 şi 2.
    Fiind o bibliotecă publică cu profil enciclopedic, Biblioteca Judeţeană „Ioan N. Roman” Constanţa se adresează tuturor categoriilor de vârstă sau ocupaţionale, încercând, prin colecţiile sale de publicaţii şi prin diversificarea şi modernizarea continuă a ofertei de servicii, să răspundă nevoilor informaţionale ale membrilor comunităţii tomitane. Dintre valorile sale de patrimoniu menţionăm : incunabulul „Liber Chronicarum” (Nurnberg 1493), Opera lui Ovidius în 3 volume (Frankfurt 1601), Cicero – „Orationes” (Venezia 1547), Lucanus – „De bello civili” (1569), „Noul Testament” (Bălgrad 1648), „Îndreptarea legii” (Târgovişte 1652). 
    Un proiect de anvergură naţională, „Biblionet – lumea în biblioteca mea” a avut un impact major în ultimii 5 ani şi asupra bibliotecilor publice din judeţul Constanţa, un număr de 36 dintre acestea beneficiind de generosul program finanţat de Fundaţia „Bill şi Melinda Gates” din S.U.A.. Nu doar calculatoarele donate şi facilitarea accesului gratuit la Internet în biblioteci, ci şi cursurile de formare adresate bibliotecarilor locali şi sesiunile de informare şi educaţie permanentă adresate cetăţenilor au făcut din Biblionet proiectul cultural -tehnologic cu cel mai mare succes şi impact în sistemul bibliotecilor publice româneşti şi în comunităţile deservite de acestea.
    Cifrele finalului de an 2013 vorbesc de la sine : colecţii de peste 660.000 de unităţi de bibliotecă, 26.600 de utilizatori înscrişi, 210.000 documente eliberate, peste 9.000 de participanţi la programele educative pentru populaţie. Şi toate acestea facilitate de doar 51 de oameni dedicaţi trup şi suflet meseriei de bibliotecar şi concetăţenilor noştri!
    Povestea bibliotecii constănţene continuă, informaţiile şi educaţia prin cultură vor fi permanent accesibile tuturor celor care îi trec pragul. Iar peste ani şi ani această instituţie, în permanentă schimbare şi adaptare la nevoile informaţionale ale omului modern, va rămâne un reper de consecvenţă şi valoare în memoria tuturor.


                                      Ştefan Pleşoianu
             Coordonator Metodic – Biblionet – Dezvoltarea colecţiilor
             Biblioteca Judeţeană „Ioan N. Roman" Constanta