luni, 22 februarie 2021

Cu ce ne confruntăm ca bibliotecari în meseria noastră

 


Joi 11 februarie am participat la o întâlnire on-line de 2 ore organizată de EduCab România pe ZOOM cu tema ,, Cu ce ne confruntăm ca bibliotecari în meseria noastră”.
Au participat la  întâlnire peste 200 de bibliotecari din toată țara și invitați speciali ( Deputat Dragoș- Cătălin Teniță, Comisia pentru drepturile omului, culte şi problemele minorităţilor naţionale – Vicepreşedinte, Comisia pentru cultură, arte, mijloace de informare în masă) și Gordea Sergiu care ne-a vorbit despre proiectul Europeana
(https://classic.europeana.eu/portal/ro?utm_source=new-website&utm_medium=button) și colectarea de materiale legate de al doilea război mondial.
Am supus discuției 8 teme:
Relația cu primăria;
Relația cu BJ;
Infrastructură fizică;
Resurse umane;
Cum va fi relevantă biblioteca în comunitatea viitorului;
Cum este văzută biblioteca în comunitate acum;
Resurse actuale în bibliotecă;
Ce povești de pomină aveți de împartășit din experiența dumneavoastră.
Pentru că în grupuri mici de lucru se lucrează mult mai bine ne-am împărțit în 8 grupe de lucru fiecare având un facilitator al discuțiilor, la final ne-am întâlnit în grupul mare și un membru din fiecare grup de lucru a făcut o sinteză a celor discutate.
Primul grup de lucru ,,Relația cu primăria’’ a avut-o ca facilitator pe Marinela Rușanu de la Biblioteca municipală ,,Gala Galaction" Roșiori de Vede, Jud. Teleorman. În multe localități relația cu primaria este una bună (Vâlcea, Dâmbovița, Neamț etc.) . În altele ,,primarul taie și spânzură’’. D-na Corina Ciurariu de la B.J ,,Panait Istrati’’ Brăila ne-a povestit cum a pierdut cel mai bun bibliotecar Cornelia Presada, de la biblioteca comunală Mircea Vodă, Brăila.(bibliotecarul anului pentru activitatea din 2019), un om dedicat profesiei și comunității. Face si acum lucruri minunate pentru comunitate din altă postură.
Întrebările puse în discuție au fost:
Cum se implică primăria ca să vă puteți face treaba?
Ce ați avea nevoie să se imbunătățească activitatea cu primăria?
Câți dintre dumneavoastră ați primit dispoziții de a face altceva decât meseria de bibliotecar?
Cum s-a derulat procesul de a primi dispoziții.
Am discutat ce putem îmbunătăți în relația cu primăria, cum putem comunica mai eficient, cum ne promovăm activitatea, cum atragem toate categoriile de utilizatori și cum putem fi inventivi descurcându-ne cu ce avem până la obținerea de resurse materiale, umane și tehnologice. Unele colege au povestit despre problemele cu care se confruntă la nivel local din partea autorităților, despre presiunile la care sunt supuse în activitatea de bibliotecar.
Cel de-al doilea grup ,,Relația cu bibliotecile județene”facilitator a fost Violeta Dumitrescu, bibliotecar la biblioteca Ocnița, Dâmbovița. O mare parte din colege au fost mulțumite de relația cu bibliotecile județene, chiar i-au lăudat pe metodiștii care îi susțin și îi indrumă (Virgil Cojocaru - Biblioteca Județeană ,,G.T.Kirileanu” Neamt, Vlad Andreescu - bibliotecar metodist la Biblioteca Județeană ,,Ion Heliade Rădulescu” Dâmbovița, Președinte la Asociația ,,Tineri pentru Europa de mâine”, Project manager la Europe Direct Târgoviște), Corina Ciuraru - formator Biblioteca Județeană Brăila.
În general relația cu bibliotecile județene este bună ținând cont că și ele se confruntă cu aceleași probleme. În unele biblioteci județene relația cu celelalte biblioteci ar mai putea fi îmbunătățită, mai multă implicare, aprecierea, premierea bibliotecarilor cu performanțe deosebite și întâlniri profesionale mai dese.
Pentru grupul ,,Infrastructură fizică” facilitator a fost Mihai Lupu de la Edu Cab.
S-a discutat despre provocările legate de infrastructura fizică a bibliotecilor (spațiu, mobilier, fond de carte, abonamente la resurse online sau fizice, acces internet, calculatoare, încălzire, toalete, electricitate, consumabile etc.). S-a mai discutat despre investițiile recente realizate în bibliotecă și costurile lunare de întreținere (fără salarii).
Grupul ,,Resurse umane” l-a avut facilitator de discuții pe Vlad Andreescu, bibliotecar metodist la Biblioteca Județeană ,,Ion Heliade” Rădulescu Dâmbovița.
Am discutat despre formarea profesională, cum lucrăm cu comunitatea și cu voluntarii, cum decurge activitatea noastră zilnică, dacă activitatea noastră presupune și alte sarcini decât lucrul în și pentru bibliotecă.
Am discutat despre când au avut loc cele mai recente modificări salariale și cât de clar și transparent a fost acest proces.
Lucrul care îi doare cel mai mult pe bibliotecari este Legea salarizării, segregarea salarizării personalului din cultură. Angajații din primării/biblioteci au fost separați în trei categorii: bibliotecari, referențí culturali și funcționari publici (toți având aceleași atribuții dar retribuții diferite). Cei care au fost incluși în administrație au beneficiat de o creștere salarială de 100%. Ceilalți, în special bibliotecarii (cei care nu au vrut să li se schimbe funcția) de o creștere etapizată până în 2022. S-a constatat că aceasta este o discriminare. Nu este normal ca o persoană care are aceleași studii, aceeași vechime și desfășoară aceeași muncă să aibă un salariu diferit față de altă persoană din altă instituție.
La un moment dat discuția a deviat de la subiect și am stabilit să ne întâlnim cu altă ocazie pentru a discuta despre Legea bibliotecilor modificată care este în lucru și Legea salarizării.
Grupul de lucru ,,Cum va fi relevantă biblioteca în comunitatea viitorului?” a avut-o facilitator de discuții pe Popescu Crina, bibliotecar la biblioteca Pietrari, Vâlcea, un om deosebit care face lucruri minunate pentru comunitatea din care face parte. A împartășit colegilor proiectele pe care le-a implementat și cele pe care le desfășoară în prezent. Ce servicii de bibliotecă actuale ar continua și ce servicii noi ar introduce ținând cont nevoile comunității.
Mesajul Crinei pentru colegele care au semnalat problemele cu care se confruntă a fost ,, Nu renunțați! Este important că suntem împreună!” și a sugerat ca la întrarea în bibliotecă să punem sloganele ,,Să învățăm unii de la alții!”, ,,Când nu ești singur ești puternic”.
Anca Taflan (biblioteaca comunală Mândra) ne-a făcut o sinteză a discuțiilor în grupul de lucru:
· Biblioteca nu trebuie să fie doar o colecție de documente;
· Biblioteca trebuie să aibă un spațiu generos și primitor;
· Bibliotecarii să vină în sprijinul comunității cu noi proiecte;
· Serviciile pe care le oferim să fie necesare comunității.
Grupul de discuții ,,Cum este văzută biblioteca în comunitate acum?” l-a avut facilitator al discuțiilor pe Virgil Cojocaru - Biblioteca Județeană ,, G.T.Kirileanu" Neamț.
S-a discutat despre serviciile cele mai frecventate din biblioteci, relația bibliotecarului cu oamenii din comunitate, ce proiecte se derulează în comunitate, la ce evenimente avem cea mai mare rată de participare (tematici, grupuri țintă etc.)
În grupul de lucru ,,Resurse actuale în bibliotecă” facilitator a fost Misha Vasilescu de la EduCab. S-a discutat despre care sunt punctele tari ale bibliotecii din care face parte fiecare, despre oportunutățile din comunitate pentru a crește relevanța bibliotecii la nivel local, exemple de proiecte începute, importante pentru bibliotecă și comunitate, care nu au mai continuat, despre exemple de proiecte, principii de lucru, bune practici, tip de abordări și raportare la situații etc.
S-a punctat că într-o comunitate este importantă implicarea bibliotecarului, experiența lui, încrederea pe care a câștigat-o în comunitate.
Este important crearea unui spațiu de încredere, astfel găsind oportunitatea de a îndruma copilul spre lectură. Mai este important ca informația să circule.
Pentru a îmbunătăți activitatea noastră ca bibliotecari am constatat necesitatea de a participa la întâlniri de Internship, Marketing de bibliotecă și Advocasy.
Ultmul grup de lucru, din care am făcut și eu parte ,,Ce povești de pomină aveți de împărtășit din experiența dumneavoastră (un singur exemplu per bibliotecă)?” cea care a facilitat discuția a fost Maria Truță, bibliotecar la Biblioteca Județeană Alexandru D. Xenopol din Arad. Din grupul de lucru au făcut parte următorii bibliotecari: Vasilica Popa, biblioteca comunală Trifești; Silvia Macovei, biblioteca comunală prof, univ. Dr. Marcel Crihană – Valea Mărului, Galați; Alina Lucaveschi,; Corina Ciurariu, B.J. Brăila; Ionela Petrișor, Perșinari, Dâmbovița; Dumitrache Lucica; Iuliana Radi, de la B.J.Antim Ivireanu –Valcea; Cîrciu Grațiela, biblioteca comunală Cornu, Prahova.
Am discutat despre realațiile cu primăria, comunitatea, fond carte, resurse umane , resurse tehnologice, IT și am împărtășit ,,povești de pomină’’ bune / rele cu care ne-am confruntat în activitatea noastră.
Poveștile au cuprins modul de adaptare al bibliotecarilor la cerințele comunității (care se schimbă de la an la an); relațiile cu primăriile și școlile din localitate; despre salarizarea inegală; să fim inventivi; să ne descurcăm cu ce avem; să atragem alături de bibliotecă oameni care pot contribui material/ împărtăși abilitățile care le au celorlalți utilizatori.
Mesajul d-nei Maria Trută către bibliotecari a fost: ,,Să fim solidari și să ne organizăm!”
Mulțumim organizatorilor pentru că au făcut posibilă această întâlnire și așteptăm cu nerăbdare alte întâlniri cu bibliotecari, specialiști care să ne împărtășească informații de interes, ambasadori ai bibliotecilor și bibliotecarilor



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu