joi, 21 iunie 2012

BIBLIOTECI CONSTĂNŢENE: Bibliotecari români, bibliotecipolonezeProgramu...

BIBLIOTECI CONSTĂNŢENE: Bibliotecari români, biblioteci poloneze


Programu...
: Bibliotecari români, biblioteci polone ze Programul naţional „Biblionet – lumea în biblioteca mea” a oferit ocazia unei vizite de ...

Bibliotecari români, biblioteci poloneze



 Programul naţional „Biblionet – lumea în biblioteca mea” a oferit ocazia unei vizite de studiu coordonatorilor judeţeni ai proiectului în Polonia, ţară care beneficiază şi ea de o investiţie majoră în sistemul bibliotecilor publice din partea Fundaţiei „Bill and Melinda Gates” şi a corporaţiei Microsoft, U.S.A.. Programul vizitei a inclus, pe lângă prezentarea detaliată a proiectului de dotare a bibliotecilor publice poloneze cu mijloace moderne IT, şi un workshop foarte interesant cu reprezentanţii a patru organizaţii non-guvernamentale care derulează parteneriate şi programe de dezvoltare a serviciilor în bibliotecile intrate deja în Programul de Dezvoltare a Bibliotecilor poloneze. Şi asta numai în prima zi...
Câteva cifre de bază : la o populaţie de 38,5 milioane locuitori, Polonia are 98% dintre ei în zonele rurale, iar dintre aceştia 38% locuiesc în sate şi restul în localităţi cu maxim 50000 locuitori. Există 8500 de biblioteci publice, dintre care 6500 în zonele rurale. Programul finanţat de fundaţia americană are o valoare de 28 milioane dolari şi vizează dotarea a 3300 de biblioteci din zonele rurale cu tehnică de calcul şi soft Windows, dar şi instruirea bibliotecarilor pe diverse direcţii necesare dezvoltării serviciilor de bibliotecă. O dimensiune aparte în planul de dezvoltare al bibliotecii pe 3 ani este dată de obligativitatea realizării unei coaliţii locale cu toţi partenerii dispuşi sa sprijine acest adevărat centru comunitar care este biblioteca, iar parteneriatele cu organizaţiile non-guvernamentale vin ca o completare absolut logică şi necesară într-o societate cu o solidă mentalitate a implicării active în beneficiul comunităţii, a voluntariatului ca regulă de convieţuire socială asumată conştient. Alte specificităţi pozitive la nivel naţional ar fi : implicarea Ministerului de Interne în proiect prin coordonarea informaţională a primăriilor eligibile, gratuitatea accesului la Internet pentru toate bibliotecile intrate în program, faptul că toate bibliotecile publice de la un anumit nivel în sus au personalitate juridică, training-urile adresate angajaţilor din primăriile partenere, „concurenţa” făcută de Ministerul Culturii prin programul propriu de dotare a bibliotecilor publice cu computere şi soft de bibliotecă. Dar cel mai important aspect cred că este acela că fundaţia poloneză creată tocmai pentru implementarea acestui program adresat bibliotecilor publice este obligată prin contract de către finanţatori să continue să urmărească sustenabilitatea reţelei biblio-informaţionale construite şi după cei 5 ani de program.
În prima zi „pe teren” am vizitat patru biblioteci varşoviene de înaltă ţinută profesională : Biblioteca Naţională a Poloniei, Mediateka Start-Meta, Biblioteca Universităţii din Varşovia şi Biblioteca Centru Informaţional „Jan Nowak-Jezioranski”. La Biblioteca Naţională ne-am întâlnit cu preşedinta Asociaţiei Bibliotecarilor din Polonia, parteneră în dezvoltarea programului, care ne-a prezentat principalele direcţii de acţiune ale unei organizaţii cu o tradiţie de peste 90 de ani şi care se bazează exclusiv pe voluntariatul membrilor săi în toate activităţile derulate. Sursele de venit la bugetul asociaţiei sunt cotizaţiile membrilor, fondurile rezultate din comercializarea publicaţiilor tipărite de editura proprie şi cota de 1% din impozitul pe venit donată de cetăţeni. Site-ul asociaţiei, www.sbp.pl, a beneficiat de un grant de la Fundaţia Gates pentru modernizare şi sporire a atractivităţii şi funcţionalităţii cu scopul de a facilita în primul rând comunicarea şi dezvoltarea pe termen lung a tuturor activităţilor în beneficiul celor peste 7500 de membri cotizanţi. Ca obiective asumate prin parteneriatul în implementarea programului naţional asociaţia poloneză şi-a propus să dezvolte o strategie pentru implicarea reală a bibliotecarilor în viaţa comunităţilor locale, să schimbe legea bibliotecilor în ceea ce priveşte standardizarea activităţii de bibliotecă şi formarea de traineri din rândul bibliotecarilor, să întărească poziţia şi imaginea bibliotecii în comunitate prin toate mijloacele posibile.
Spaţiile, dotările şi serviciile Bibliotecii Naţionale se pot caracteriza printr-o unică sintagmă : funcţionalitate în beneficiul utilizatorilor. Aici nu există monumentalitatea şi risipa de spaţiu întâlnite mai apoi în clădirea Bibliotecii Universitare, ci avem de-a face cu o construcţie tipică pentru perioada comunistă adaptată însă nevoilor de informare ale cetăţenilor. Biblioteca Universităţii din Varşovia se adresează nu doar studenţilor, ci tuturor varşovienilor ca urmare a faptului ca nu există o bibliotecă metropolitană centrală, organizarea administrativă impunând existenţa unor biblioteci de cartier care au la rândul lor mai multe filiale şi chiar locaţii cu servicii specializate. O astfel de bibliotecă cu servicii şi dotări ultramoderne este Mediateka Start-Meta din cartierul Bielany, locaţie construită şi dotată în urma alocării de către municipalitate a unei sume impresionante, echivalentul a peste 10 milioane de dolari. Pe lângă computere cu Internet şi spaţii dedicate copiilor de la cele mai fragede vârste (am asistat întâmplător la o „sesiune de socializare” a copiilor între 1 şi 3 ani însoţiţi de mămici şi animaţi de bibliotecare!) găsim aici şi : laborator de muzică dotat cu computere cu soft specializat şi sintetizatoare, laborator de confecţionat jucării din plastic, sală multifuncţională pentru spectacole, proiecţii, expoziţii ş.a., împrumut de CD-uri şi DVD-uri cu muzică şi filme licenţiate, spaţiu de joacă în aer liber, toate acestea în completarea serviciilor tradiţionale specifice unei biblioteci publice. Editează chiar şi o revistă proprie cu ajutorul voluntarilor, format A4 full colour!
Oameni şi spaţii foarte primitoare am întâlnit şi la Biblioteca – Centru Informaţional „Jan Nowak-Jezioranski”. Ea poartă numele fondatorului şi donatorului generos care a permis înfiinţarea bibliotecii din strada Czerniakowska, personalitate marcantă a exilului polonez şi activist de frunte al mişcării anticomuniste. Şi aici am fost impresionaţi de mobilierul şi decorul foarte viu colorate, la modul plăcut însă, şi de investiţia în secţiile multimedia – nu mai puţin de 15 computere cu Internet pentru public şi o colecţie absolut impresionantă de filme artistice şi documentare în regim de împrumut la domiciliu. Sala de conferinţe păstrează într-o încăpere alăturată un spaţiu dedicat memoriei lui Jan Nowak-Jezioranski, iar în parcul din faţa clădirii se află statuia patronului bibliotecii. Frumoase gesturi, binemeritate aprecieri!
Plecând spre Poznan, capitala regiunii Wielkopolska, ne-am oprit la Biblioteca Raională Jarocin. Orăşel cu 15000 locuitori, Jarocin beneficiază de serviciile a 10 centre informaţionale publice prin cele 4 filiale din oraş şi cele 5 biblioteci săteşti care reprezintă reţeaua bibliotecii din centrul municipal. Aici am găsit copii de vârstă preşcolară activând de zor la „clubul de bucătăreală”, o combinaţie iscusită de activităţi menite să le dezvolte capacităţile creative şi „gustul” pentru joaca de-a bucătăria. Personalul bibliotecii purtând tricouri personalizate, directoarea cu cercei inscripţionaţi cu emblema instituţiei, primarul care a vorbit foarte călduros şi deschis despre centrul comunitar şi animaţia deosebită din jurul bibliotecii, activităţile prezentate în final au conturat o imagine de ansamblu care ne-a confirmat recomandarea călduroasă făcută de coordonatorii de program de la fundaţie. A urmat apoi vizitarea filialei bibliotecii Jarocin din satul Witaszyce, un exemplu de bibliotecă centru al activităţilor social-culturale din comunitate. Aici am stat de vorbă cu membrii asociaţiei de sprijin şi ai clubului de discuţii de pe lângă bibliotecă, cu voluntarii implicaţi în acţiunile coordonate de animatorul cultural al bibliotecii raionale, am urmărit imagini de la o mulţime de acţiuni, dintre cele mai variate, organizate şi coordonate de cele două bibliotecare cu sprijinul cetăţenilor satului şi în beneficiul direct al acestora. Ideea taberelor de zi pentru copii în perioada vacanţelor ar fi foarte bună şi la noi cred, mai ales în bibliotecile de la ţară.
Ultima zi a schimbului de experienţă a inclus vizitarea Bibliotecii Publice Regionale şi Centru de Animaţie Culturală din Poznan. Această denumire se justifică prin faptul că aici se derulează nu doar activităţi de bibliotecă, ci şi activităţi ce urmăresc valorificarea tradiţiilor locale şi a potenţialului turistic regional. După reorganizarea administrativă care a făcut trecerea de la 42 judeţe la 16 regiuni, bibliotecile regionale au preluat şi funcţia de organizatori şi promotori de evenimente culturale ce implică valorile tradiţionale, folclorul şi cultura populară în general. Dar, aşa cum au subliniat gazdele noastre, cea mai importantă funcţie a bibliotecii regionale rămâne cea de îndrumare şi coordonare metodologică a tuturor celor peste 600 de biblioteci publice ale regiunii Wielkopolska şi de aceea serviciul metodic include 7 bibliotecari specializaţi, fiecare cu atribuţii specifice în raioanele de responsabilitate. Astfel, ei coordonează şi implementarea programului de dezvoltare a bibliotecilor finanţat de Gates Foundation în peste 240 de biblioteci din subordine, peste 200 de bibliotecari beneficiind deja de training IT dedicat la centrul de formare din Poznan. Obiectivul principal este promovarea bibliotecilor mici ca reale centre comunitare, dimensiunea informaţională fiind dublată tot mai mult de cea socială. „Tehnica este doar un mijloc, importante sunt comunicarea, socializarea şi dezvoltarea coaliţiei în jurul bibliotecii, a parteneriatelor cu orice entitate care doreşte să se implice activ în viaţa comunităţii.” – ne-a mărturisit coordonatoarea regională a programului, şefa serviciului metodic al Bibliotecii Regionale din Poznan.
Câteva menţiuni se impun, comune şi pentru Biblioteca Raională Nowy Tomysl, ultima vizitată de noi:
-          importanţa deosebită a implicării ONG-urilor şi voluntarilor parteneri;
-         dezvoltarea coaliţiei de sprijin pe lângă biblioteca locală este esenţială;
-     ofensiva în comunitate prin servicii în afara spaţiului bibliotecii, „Polonia citeşte copiilor” fiind un proiect naţional demn de urmat;
-      asociaţiile„Biblio-entuziaştilor”şi implicarea familiilor în activităţile dezvoltate de biblioteca publică sunt alte exemple de bune practici;
-       dezvoltarea abilităţilor de animator cultural, de ferment comunitar ale bibliotecarilor sunt cruciale în contextul în care ei rămân cea mai importantă resursă din sistem – implicarea şi entuziasmul sunt necesare aici.
    Acest entuziasm, pasiunea şi dedicarea cu trup şi suflet a bibliotecarilor au fost remarcate şi de reprezentanţii finanţatorilor, Gates Foundation, la ultimul Congres Naţional al Bibliotecarilor din Polonia. Continuitatea şi durabilitatea pe termen lung vor fi susţinute dacă biblioteca va fi tot mai     deschisă către comunitate, ea devenind astfel tot mai puternică – aceasta a fost concluzia –directivă a directorului Programului de Dezvoltare Informaţională a Bibliotecilor din Polonia. La bibliotecile mici sunt foarte importanţi partenerii locali şi voluntarii, iar colaborarea şi comunicarea in reţea este foarte necesară pentru biblioteci, acestea făcând posibile schimburile de experienţă , de idei şi soluţii noi. Provocările informaţionale, dar şi economice din ultimii ani fac să crească tot ai mult importanţa marketing-ului de bibliotecă şi a advocacy-ului, mai ales în faţa autorităţilor publice locale care susţin financiar instituţiile culturale locale.Acestea au fost concluziile sesiunii de informare de la sediul Fundaţiei FRSI din ultima zi în Polonia. Impresiile unanim exprimate de toţi colegii din România au fost admirative, mulţi dintre noi fiind copleşiţi pur şi simplu nu doar de programul foarte dens, ci şi de senzaţia de normalitate prin excelenţă, de naturaleţea şi simplitatea cu care aceşti oameni privesc munca lor şi rezultatele acesteia.
     Poate că „modelul polonez” ar fi o variantă pentru sistemul bibliotecilor publice din România.Şi  nu numai...



                                                                             Ştefan Pleşoianu

                                                Coordonator Asistenţă Metodologică – Biblionet

                                                Biblioteca Judeţeană „Ioan N. Roman” Constanţa



                  (Articol publicat în revista „Biblioteca” nr. 3/2012)



miercuri, 20 iunie 2012

BIBLIOTECI CONSTĂNŢENE: GRANTURI NOI

BIBLIOTECI CONSTĂNŢENE: GRANTURI NOI: Mai ai timp sa aplici cu proiectul tau  pana pe 30 iunie 2012 !               Aplica acum daca: A i o idee de proiect care poate sa r...

GRANTURI NOI


Mai ai timp sa aplici cu proiectul tau pana pe 30 iunie 2012 !
 Aplica acum daca:
Ai o idee de proiect care poate sa rezolve o situatie in localitatea si comunitatea ta.
Biblioteca ta poate sa fie sufletul acestui proiect.
Crezi ca poti schimba in bine viata oamenilor din comuntatea ta.
Doresti sa pui biblioteca ta pe harta celor mai active biblioteci din Romania.
Esti increzator ca proiectul tau poate castiga unul din cele 6 granturi de 4000+ RON din prima runda.
Faci parte dintr-o echipa de minim patru biblioteci locale si o biblioteca judeteana si trimiteti impreuna proiect pentru unul din cele 4 granturi de 15000+ RON din prima runda.
Ai posibilitatea sa aplici cu proiecte in cadrul campaniei de finantare "Idei de multe mii de lei" pe care programul Biblionet o desfasoara. Descarca de mai jos documentele necesare, completeaza-le si
trimite-le pe adresa finantari@irex.org pana la 30 iunie 2012.

Pentru proiecte de 4000+ Regulament

Pentru proiecte de 15000+ Regulament
Dupa 1 august 2012 veti afla castigatorii primelor "Idei de multe mii de lei" pe pagina programului. Depunatorii de proiecte vor fi anuntati si prin e-mail.

Mult succes!

Departamentul de Granturi,
Program Biblionet

luni, 11 iunie 2012

BIBLIOTECI CONSTĂNŢENE: Întâlnirea Coordonatori Biblionet – Metodişti

BIBLIOTECI CONSTĂNŢENE: Întâlnirea Coordonatori Biblionet – Metodişti: Întâlnirea Coordonatori Biblionet – Metodişti Sinaia, 29-30 mai 2012 Revăd clipul suedezei de origine marocană câştigătoare la Eurov...

Întâlnirea Coordonatori Biblionet – Metodişti


Întâlnirea Coordonatori Biblionet – Metodişti
Sinaia, 29-30 mai 2012

Revăd clipul suedezei de origine marocană câştigătoare la Eurovision : superbă voce, extraordinară melodie, pur şi simplu ţi se zbârleşte părul când îi auzi notele la refren („Forever until the end of time!”). Finala a fost sâmbătă seara pe 26, după ce noi, membrii Grupului Impact, avusesem prima „ciocnire” cu David Streathfield, consultantul Gates Foundation pe analiza de impact în cadrul Global Libraries.
Rememorez un scurt dialog din iarna 2009 cu Mişu Grinea, prietenul meu de la Iaşi. La un moment dat scap o expresie de genul „N-ai ce face, asta e, nu vom schimba noi lumea acum, doar nu suntem decât nişte pârliţi de bibliotecari!”. Privirea pe care mi-a întors-o şi răspunsul lui mi-au rămas undeva acolo, adânc gravate pe răbojul datoriilor neachitate. Încă ...
Acum, mai 2012, Sinaia : finalmente ne întâlnim cu colegii metodişti şi coordonatori judeţeni Biblionet din toată ţara. Cu această ocazie ni se prezintă date relevante privind activitatea bibliotecilor publice şi impactul lor în comunităţi – Marcel Chiranov, Irex -, dar şi noul sistem de raportare a datelor online pentru centrele Internet dotate prin programul Biblionet  –  Iulia Beldimănescu, Irex.
Apoi intrăm noi, impactiştii, în scenă şi deschiderea îi revine lui Costi Mitucă (Gorj) cu o interesantă expunere despre relaţia biblioteci – administraţii locale. Studiul de caz, realmente grăitor, viza o desfiinţare abuzivă de post la o comunală şi demersurile legale prin care primăria respectivă ajunge să fie obligată să respecte legile şi normele în vigoare!
Prima cafenea, moderată de Corina Ciuraru (Brăila) şi Ruxandra Nazare (Braşov), tratează teme corelate cu redimensionarea rolului bibliotecii judeţene : statistica activităţii, metodologiile şi aplicarea lor, reinventarea bibliotecii publice ca spaţiu deschis membrilor comunităţii, metodiştii ca adevăraţi oameni-resursă şi scrierea de proiecte pentru accesarea de finanţări extra-instituţionale. Acum începem să ne cunoaştem mai bine colegii, interactivitatea şi libertatea de exprimare şi argumentare fac farmecul discuţiilor relaxate la mesele cafenelei profesionale. Concluziile, prezentate de moderatori pe flipchart, ne arată în mare parte ceea ce ştiam deja. Toţi suntem de acord, trebuie să muncim mai mult, să încercăm să facem totul pentru noi şi pentru ceilalţi, doar metodiştii pot face ca indiferenţa şi nepăsarea să scadă în felul cum sunt percepuţi bibliotecarii la toate nivelurile societăţii noastre.
Ziua se încheie cu expunerea Tabitei Chiriţă de la Biblioteca Naţională a României privind implicarea acestei instituţii ca factor determinant metodologic în coordonarea şi coagularea unei platforme program în jurul ideii de normare şi standardizare a activităţii metodice a bibliotecilor judeţene publice, şi aici Grupul Impact fiind nucleul care poate asigura coerenţa şi finalizarea cu succes a demersului unificator.
A doua zi. A doua cafenea se centrează pe standardizarea activităţilor metodologice în bibliotecile publice, gândită şi moderată de Mihail Grinea, metodist şi coordonator judeţean Biblionet, Biblioteca Jud. „Gheorghe Asachi” Iaşi. Cele cinci module tematice orientează discuţiile spre : existenţa bibliotecarului metodist în organigrame, aria lui de activitate, implicarea Bibliotecii Naţionale, organizarea activităţii metodice şi modul de implicare şi regulile pentru o colaborare şi comunicare eficiente. Concluziile principale vizează necesitatea formalizării şi standardizării activităţii metodologice la nivel naţional, impunerea normelor ca reguli obligatorii de către Biblioteca Naţională, lipsa unui gen de ghid al bibliotecarului metodist ori a unei forme asociative naţionale. Experienţa coordonatorilor judeţeni care nu sunt metodişti va trebui şi ea valorificată pe viitor prin cooptarea în departamentele specializate din fiecare bibliotecă judeţeană.
A urmat în final discuţia pe marginea centralizării rezultatelor la chestionarul elaborat de Valentin Smedescu (Vâlcea) privind implicarea bibliotecarilor locali în activitatea profesională judeţeană. Nimic nou sub soare, filialele de asociaţii profesionale par a fi, cu rare excepţii, pârghii de afirmare a celor din linia întâi – oamenii grei din bibliotecile judeţene – sau de consolidare a imaginii consacrate de „stăpân al inelelor” informaţionale, de sultan binevoitor al celui care ţine toate cărţile, la vedere sau nu. Mai puţin implicare şi soluţionare a problemelor din teritoriu, mai mult festivism şi neprofesionalism. Procentele sunt seci, toţi recunoaştem acum o stare de fapt.
E posibil oare să schimbăm noi lumea?! Nu ştiu, nu prea cred, dar măcar putem încerca fiecare dintre noi să mişcăm lucrurile spre mai bine pentru noi şi pentru semenii noştri. Fiind mai consecvenţi cu noi înşine, vizând obiective şi rezultate clare, tangibile. Mai puţină „Euphoria”, mai multă muncă împreună. Măcar „until the end of time”, să nu ne pară rău de timpul ce ni s-a dat şi de marea ocazie numită Biblionet.

Ştefan Pleşoianu – Bibliotecar metodist, B.J. Constanţa


Pentru mai multe detalii vizitaţi blogul Grupului Impact: