miercuri, 4 aprilie 2012

BIBLIONET



BIBLIONET

         Un proiect de amploare se află în plină desfăşurare în sistemul bibliotecilor româneşti, poate cel mai ambiţios proiect derulat vreodată aici: Biblionet. Este vorba de partea autohtonă a unei iniţiative de anvergură mondială, Global Libraries, demarată şi finanţată de Fundaţia Bill şi Melinda Gates şi care şi-a propus să schimbe semnificativ raportul dintre comunităţile umane şi accesul la informaţia din mediul virtual. Mai concret, se doreşte facilitarea accesului neîngrădit la Internet prin dotarea bibliotecilor publice cu echipamente şi software de ultimă generaţie, centrele Internet pentru public beneficiind şi de personal calificat în IT, respectiv administrarea şi dezvoltarea colecţiilor moderne într-o bibliotecă care va deveni astfel o reală resursă pentru comunitatea deservită.
         În România, fundaţia IREX a derulat programul-pilot în 5 judeţe pe durata a 2 ani, în paralel desfăşurându-se şi Concursul de participare comunitară la care puteau aplica toate bibliotecile cu proiecte de dotare şi dezvoltare în interesul atragerii utilizatorilor către accesarea informaţiilor on-line şi nu numai. După conturarea scopurilor, a ţintelor posibile corelate cu realităţile social-economice locale, s-a trecut la lansarea Biblionet la nivel naţional în aprilie 2009, IREX având ca parteneri pe durata următorilor 4 ani pe: Asociaţia Naţională a Bibliotecilor Publice din România, Ministerul Culturii şi Cultelor, autorităţile locale şi bibliotecile publice şi, în final, Fundaţia EOS din Timişoara pentru componenta de training a bibliotecarilor implicaţi în program. Se urmăreşte deschiderea de Centre Internet pentru public în peste 1600 de biblioteci publice din România (investiţia în hardware şi training se ridică la cca. 27 milioane dolari, iar soft-urile donate de Microsoft la 16 milioane la nivelul întregii ţări), reţeaua astfel creată contribuind nu doar la o reală schimbare a sistemului şi mentalităţilor celor implicaţi în proces, ci şi la modificarea calitativ superioară a raportării membrilor comunităţii la serviciile moderne oferite gratuit şi necondiţionat de biblioteca publică.
         După ce 31 de biblioteci judeţene au depus aplicaţii, 12 dintre ele s-au calificat în prima rundă şi suntem mândri că şi noi ne aflăm printre ele împreună cu cele 17 biblioteci din judeţ selectate. Astfel, Biblioteca Judeţeană "Ioan N. Roman" se află printre primele 6 din ţară dotate cu echipamente şi software pentru centrele de formare şi training judeţene, iar între 31 august şi 4 septembrie a avut loc prima sesiune de training a bibliotecarilor constănţeni pe IT şi administrarea centrului Internet pentru public. Vor urma în săptămânile următoare alte serii de cursanţi care vor beneficia atât de experienţa trainer-ilor calificaţi (Marius Milla de la EOS Timişoara, Manuela Dinică şi Liliana Stamate de la Biblioteca Judeţeană), cât şi de facilităţile moderne oferite de Biblionet: 11 laptop-uri complet echipate şi dotate cu Windows Vista Business şi Microsoft Office 2007, un videoproiector, un router wireless, o imprimantă şi un scanner.
         Începând cu a doua decadă a lunii noiembrie va începe dotarea bibliotecilor publice selectate în program cu echipamentele necesare deschiderii centrului Internet pentru public. Astfel, în 2009 vom avea bucuria de a include în reţeaua Biblionet bibliotecile publice din localităţile : Medgidia, Cernavodă, Hârşova, Năvodari, Negru Vodă, Eforie, Techirghiol, Băneasa, Agigea, Cumpăna, Crucea, Corbu, Mircea Vodă, Ostrov, Pecineaga, Saraiu şi Topalu. Fiind convinşi de necesitatea acestui demers şi de extraordinarul impact pentru viitorul comunităţilor respective, nu putem decât să spunem "Chapeau!" � Jos pălăria � în faţa unei iniţiative atât de generoase şi atât de rare în acelaşi timp, cu atât mai copleşitoare în actualul context economic global.
         Şi acesta e abia începutul. Pentru că vom duce în continuare munca de convingere a autorităţilor locale de necesitatea implicării în parteneriatul pe termen lung şi în Biblionet, sperând ca la finalul implementării programului judeţul nostru să se poată mândri cu cel puţin 45 biblioteci publice selectate şi dotate la nivelul mileniului III.
Ştefan Pleşoianu
Coordonator Biblionet Constanţa

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu